Pekingi OMi meeste grupisõit

Online-ülekanne:

Olümpiavõitjaks kuulutati seega Samuel Sanchez Gonzalez, hõbemedal 37-aastasele itaallasele Davide Rebellinile ja pronks Fabian Cancellarale. Rein Taaramäe jõudis finishisse võitjast 7 minutit hiljem ja sai 48. koha. Tanel Kangert kaotas Sanchezele ligi 13 minutit ja sai kirja 69. koha.

Kolobnev ründab, kuid Rebellin ja Sanchez tulevad tema seljatagant. Hispaanlane võitis!

Viimane kilomeeter. Kuus meest on praktiliselt koos. Keegi ei taha hakata esimesena spurtima

12.21 Cancellara tuleb võimsalt mitte kuskilt. Pani Rogersist ja KOlobnevist mööda nagu postidest.

12.19 (4 km) Kolobnev ja Rodgers hakkavad taas lähenema kolmikule. 8 sekundit vahe.

12.17 (6 km) Jälitajategrupist ründab Evans, organiseeritud töötegemist ei paista toimuvat ning paistab, et olümpiavõitjaks saab üks kolmest liidrist.

12.14 (8 km) Jälitajad on kolmest liidrist juba 15 sekundi kaugusel. Suurem grupp erilist tööd ei tee.

12.09 Schleck ründas uuesti ja Rogersil ja Kolobnevil on raskusi sabas püsimisega.

12.05 (14 km) Viisikusse kuulub ka venelane Kolobnev ning Evansi asemel on seal teine austraallane Rogers. Hispaaniat esindab viisikus Sanchez.

12.01 Andy Schleck ründab liidritegrupist, Rebellin läheb kohe kaasa. Viis meest on väikse vahe sisse saanud. Ka Evans nende seas.

11.56 (20 km) Nüüd on ette jäänud kümmekond ratturit. Taaramäe on järgmises grupis.

11.53 Nüüd vist on aeg suurfavoriitidel rünnata. Austraallane Evand, taanlane Sörensen, itaallane Rebellin ja veel paar meest on väikse vahe sisse saanud. Pfannberger püüti kinni.

11.50 (23 km) Pfannberger läks just viimasele ringile. Taaramäe on endiselt peagrupis.

11.46 (28 km) Pfannberger on 20 sekundit peagrupist ees. Itaalia ja Hispaania teevad endiselt peagrupis tööd. üks eestlane paistis grupi tagumises otsas. Ei usu, et Kangert on tagasi gruppi jõudnud, see on ilmselt Taaramäe.

11.38 tugev mägedemees Pfannberger (Austria) on järjekordsel rünnakul. Peagrupi ees vaadatakse üksteisele otsa ning tõsist püüdmist ei toimu. Grupp on üsna väikseks jäänud, silma järgi vaadates umbes 50 ratturit.

11.35 Contador on oma töö teinud (ilmselt Valverde heaks) ja hakkab grupist maha jääma. Sörensen püüti kinni.

11.32 Taanlane Sörensen rünnakul, samas on endiselt tööd tegemas Hispaania. Ülejäänud jooksikud on kinni püütud.

11.24 (42 km) Kangert on nüüd peagrupist natuke maha jäänud. Paistab, et hispaanlaste tempo käis ikkagi üle jõu. Taaramäe kohta info veel puudub. Vahepeal veel katkestanutest: sakslased Ciolek ja Grabsch, itaallane Nibali, belglane Brandt, norralane Nordhaus.

11.22 Peagrupi lõpus on Kangertil raskusi. Ta rääkis ka enne sõitu, et distantsi pikkus võib saada saatuslikuks ning ta hindas enda lõpetamisvõimalusi 30 protsendile.

11.21 (48 km) Peagrupis on tööle hakanud hispaanlased. Kaks liidrit on jälitajate poolt kinni püÜtud ning jätkavad nüüd viiekesi.

11.13 Podgornõi ja Kutshinski pidu hakkab otsa saama. Lövkvist, Uran ja Van Summeren on neist vaid 22 sekundi kaugusel. Samal ajal on katkestanud mitmed tuntud nimed: Karsten Kroon, Stefan Schumacher, Maxime Monfort…

11.09 Ka austerlane Pfannberger ja sakslane Wegmann on rünnakul. Nende järel paistavad kiirendavat ka rootslane Lövkvist, kolumblane ja belglane.

11.06 Nüüd on läinud suureks tulistamiseks. Ka ameeriklane Christian Vande Velde ja LUxemburgi noormees Andy Schleck ründavad. Samas paistab ühel venelasel olevat probleem rattaga.

11.04 (59 km) Roche rünnak luhtus, itaallased said Bettinil kummi vahetatud ning asusid taas tööle. Vahe kahe liidriga on nüüd ühe minuti lähedal. Samas ründasid nüüd omakorda itaallane Pellizotti ja hispaanlane Contador. Need mehed on mädages väga ohtlikud.

10.59 Iirlane Nicolas Roche ründas, kuid igal rünnakul hoitakse nüüd hoolsalt silma peal. Vahepeal kukkusid sloveenlane Spilak ja horvaat Miholjevic. Spilak sai kukkuses ilmselt ka päris kõvasti haiget.

10.52 Peagrupp neelas 22 meest kinni. Olulisel hetkel peab tagakummi vahetama Bettini.

10.45 (70 km) Peagrupp on 22-mehelisest jälitajategrupist nüüd vaid umbes 1.10 kaugusel.

10.39 Nüüd on siis täpsustatud, et Kutshinskiga koos juhib sõitu Podgornõi.

10.33 Kuigi teleülekandes näidati, et liidritegrupist põgenenud ukrainlane oli Podgornõi, pakuvad mitmed kanalid duosse Grivko nime. Kumb mees koos Kutshinskiga sõitu juhib, selgub ehk lähiminutitel. Vahe duo ja 22 mehe vahel on juba 1.25.

10.23 Itaallaste tempo mägedes on võimas. Peagrupi tagauksest lahkuvad ükshaaval ratturid, kellele itaallaste tempo üle jõu käib. Mahajääjate seas oli pikka aega peagrupis tööd teinud Jason McCartney, hollandlane Karsten Kroon ja kaks venelast.

10.17 Kahel jooksikul on õnnestunud ülejäänud 22ga vahe sisse sõita. Peagrupis on suur Itaalia tööle hakanud.

10.14 (93 km) 24-mehelisest jooksikutegrupist üritavad põgeneda ukrainlane Podgornõi ja valgevenelane Kutshinski. Peagrupp kaotab liidritele 3.16.

10.03 (97 km). Kui praegu sõitu juhtiv liidritegrupp lätlaste tõsisel algatusel peagrupist eraldus, üritas ka Kangert kaasa minna, kuid ta jäi koos venelase Vladimir Jefimkini ja hollandlase Niki Terpstraga kahe suure grupi vahele nn eikellegimaale. Pärast mõne kilomeetri pikkust üritust liidritega ühineda otsustas kolmik peagruppi taanduda. Jefimkin teeb kusjuures praegu peagrupi ees tõsist tööd koos ameeriklastega, et jooksikuid kinni püüda. Vahe on vähenenud umbes kolmele minutile.

9.57 (106 km). Sõidu alguses põgenes peagrupist kaks vähetuntud ratturit: Patricio Almonacid (Tshiili) ja boliivlane Horacio Gallardo. 100 kilomeetri läbimise järel püüti kinni Gallardo ning mõned kilomeetrid hiljem ka Almonacid.

Kell 9.47 (113 km finishini). Hetkeseis rajalt selline: 24-meheline liidritegrupp omab umbes 5-minutilist edumaad peagrupi ees, kus peaks olema ka mõlemad eestlased. Jooksikute seas on väga palju suurte rattamaade esindajaid ning peagrupi tahe neid kinni püüda ei pruugi kuigi suur olla.

Eesti noored rattaprofid Rein Taaramäe ja Tanel Kangert osalevad Pekingis toimuval üliraskel 245 kilomeetri pikkusel grupisõidul.

Lisa kommentaar